Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, April 30, 2012

Pegawai Kawalan Trafik Udara A41


Assalamualaikum

Sabtu lepas aku dengan bangganya pergi ambik exam untuk post Pegawai Kawalan Trafik Udara A41. Bangga sebab apa? Bangga la sebab pergi lenggang kangkong. Apa benda pun aku tak prepare. Huahuahua.

Kat bawah ni aku bagi soalan-soalan yang keluar waktu exam hari tu. Soalan agak senang. Bukan agak senang, tapi memang senang gila. Walaupun senang tapi aku masih tak dapat jawab jugak. *haha*. Bukan apa. Aku terkejut sebenarnya. Heh.

BAHAGIAN PENGETAHUAN AM (50 SOALAN OBJEKTIF)
1)     Siapakah orang pertama yang berjaya menerbangkan pesawat berenjin?

2)      Berikut merupakan ancaman yang boleh berlaku ketika pesawat melakukan penerbangan kecuali?
 Pelangi, sekawan burung, debu gunung berapi [lagi 1 jawapan tak ingat]

3)      Yang manakah bukan jenis pesawat?
 Hoverkraf, belon udara, helicopter [lagi 1 jawapan tak ingat]

4)      Alat apakah yang digunakan untuk mengukur tekanan bagi sesuatu kawasan?
Thermometer, barometer [lagi 2 jawapan tak ingat]

5)      Apakah lapisan awan yang berada di bahagian terendah?

6)      Yang manakah antara berikut merupakan bahasa rasmi yang digunakan semasa Persidangan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)?
Rusia, Jepun, Perancis, Jerman

7)      Antara berikut yang manakah merupakan menara tertinggi didunia?
Petronas kuala lumpur, Burj Dubai, China [lagi 1 jawapan tak ingat]

8)      Ada satu statement. Perkara-perkara berikut tersenarai dalam?
Jawapan NKRA

9)      Padanan matawang berikut yang manakah benar?
Sweden [mata wang ?], Rusia [mata wang?]

10)   Yang manakah antara berikut bukan merupakan sebuah negara?
Luxemburg

11)   Passport yang dibuat membolehkan kita pergi ke mana-mana sahaja negara. Kecuali negara?
Israel

12)   Mendaftar kelahiran, membuat kad pengenalan. Perkara tersebut dilakukan di mana?
Jabatan Pendaftaran Negara

13)   Sukan olimpik 2012 akan diadakan dimana?
London

14)   Siapakah olahragawan 2011?
Datuk Lee Chong Wei

15)   A (kapten), B (co-pilot), C (X). siapakah X?
Pegawai Kawalan Trafik Udara

16)   Pegawai kawalan trafik udara berkomunikasi dengan juruterbang dengan menggunakan apa?

17)   Semakin tinggi altitude, maka…

18)   Yang manakah antara berikut merupakan pesawat penerbangan yang terbesar?
Boeing B777, B737, A380, A340

19)   Kapal terbang yang mampu terbang dengan kelajuan yang menyamai atau lebih laju daripada kelajuan bunyi dikenali sebagai apa?
Supersonic, super-bionik [lagi 2 jawapan tak ingat]

20)   Antara berikut yang manakah merupakan pesawat bukan milik tentera?

21)   Pegawai Kawalan Trafik Udara terletak dibawah kementerian?
 Kementerian Pengangkutan, Kementerian Pertahanan, Kementerian Pelancongan, Kementerian Pertahanan

22)   Badan apakah yang memberi bantuan dari segi pinjaman kewangan dan infrastruktur kepada sesebuah negara?
Bank Dunia, Tabung Bantuan Kewangan Antarabangsa, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) [lagi satu tak ingat jawapan]

23)   Tragedy tsunami 2011 telah memberikan kesan terburuk kepada negara?

24)   Mengapakah satelit bumi dibina di Kuantan, Pahang?

25)   Pusat kawalan satelit MEASAT terletak dimana?
Beserah Pahang, Pulau Langkawi Kedah [lagi 2 jawapan tak ingat]

26)   Gangguan pendengaran terhadapa juruterbang berlaku apabila?
Berada pada tekanan yang tinggi

27)   Berikut merupakan ciri-ciri bagi boeing?

28)   Tangki minyak bagi pesawat penerbangan terletak dibahagian mana?

29)   Merakam perbualan, menjadi bahan bukti bagi kes kemalangan, merekod keadan cuaca. Berikut merupakan?
Kotak hitam, kotak putih, alat perakam suara [lagi 1 tak ingat jawapan]

30)   Bahan berikut digunakan untuk menggerakkan enjin kapal terbang, kecuali?
Petroleum, diesel, stim, [lagi 1 tak ingat jawapan]

31)   Pesawat berikut tidak melakukan penerbangan ke Sabah dan Sarawak. Kecuali?
Firefly, AirAsia, MasWings

32)   Apakah slogan bagi Sistem Penerbangan Malaysia?

33)   Berikut merupakan gajet hiburan kecuali?
Iphone, ipad, ipod, itunes

34)   Berikut merupakan enjin carian maklumat. Kecuali?
Google Chrome, Yahoo, Bing, Bindu

Lagi 16 soalan aku tak ingat dah.

BAHAGIAN MATEMATIK DAN PENYELESAIAN MASALAH (OBJEKTIF 40 SOALAN)
Soalan matematik dia sebijik macam soalan UPSR. Pasal tu dia tak bagi guna kalkulator. Dalam bahasa inggeris. Tapi soalan math tak banyak sangat. Paling banyak berkaitan dengan IQ. Soalan dia macam soalan kat sini

COMPRIHENSION (OBJEKTIF)
Ni pun sama. Sebijik macam UPSR. Isi tempat kosong. Soalan dia macam soalan kat sini.

SAHSIAH (185 SOALAN)
Soalan dia agak pelik dan mengelirukan sikit.

Soalan senang tapi kenapa ramai yang tak dapat pergi ke second stage? Korang kena ingat walaupun soalan senang tapi mana tahu kot-kot level markah lulus dorang tinggi. Ntah-ntah dorang cari orang yang pass 90%  ke atas kan?

So, pasrahlah seadanya. Huehuehue.







76 comments :

  1. Mcm mana bole ingat sume soalan ni? Hafal ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ingat-ingat macam tu je. hehe.

      Delete
  2. Replies
    1. ingat-ingat lupa. kuat merapu boleh la ;p

      Delete
  3. gile lah ble ingat..sah dapat pegi 2nd stage..amik exam apa lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ingat soalan tapi tak dapat jawab.
      exam lain tak ambik.

      Delete
  4. hurmm..mostly soalan sahsiah n minat tuh jwapan nyer bgntung pada lita..
    nk tgk kita jjur or tak..
    byk soalan yg diulang tp di ubahkan sedikit soalannya..
    klu bbuh jwapan A then the next same question msti kna bbuh A jgk..
    diorg nk tgk kita ajer

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah jawapan tu bergantung pada kita.
      untuk 10 soalan yang terakhir soalan dia dah lain sikit.
      soalan dia lebih kurang macam ni:
      minit adalah untuk saat maka jam adalah untuk?
      anak kucing adalah untuk ibu kucing, maka bilah pisau adalah untuk?

      Delete
  5. maknanye takyah tumpu ttg aviation sgt ye cik?

    ReplyDelete
  6. itu saya tak boleh nak jangka la pulak.
    tapi hari tu soalan dia memang tak tumpu sangat pada aviation.
    banyak yg umum.
    ;)

    ReplyDelete
  7. semua dlm english ek soklan die kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. soalan semua melayu. kecuali math. ;)

      Delete
  8. math byk kira2 tak?math kantoi ni kak,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. math tak banyak kira2.
      banyak IQ. macam link yang saya bagi kat atas.
      ;)

      Delete
  9. mardiana : kalau exam untuk jwtan penolong pegawai kawalan trafik udara (A29) agak2 camni gak ke ek soalan die...? or lebih senang sikit..huhu..sy dapat exam untuk A29 sabtu ni,,risau gile...

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk penolong pegawai saya tak tahu pulak. maybe sama sebab kalau tengok pada panduan yang spa bagi, sama je skop exam untuk dua2 jawatan.
      insyaAllah eamy boleh buat punya. ;)

      sorry kalau info tak betul. hehe.

      Delete
  10. Good Luck.. ATCO is a tough job..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HI.. This saturday I have a ATCO exam. can u guide me please? do you have any information that u can share with me. I hope i can pass the exam.

      Delete
  11. Luxembourg is a country..moscow isnt a country coz it is a capital of a contry..
    and the third officer in the cockpit is flight engineer..not a atc..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you.
      saya hanya senaraikan soalan n jawapan2 diberi yang saya ingat saja.
      ;)

      Delete
  12. hi..saya nak tanya utk 2nd stage. ada apa2 info x? thanks :)

    ReplyDelete
  13. alhmdulillah...saya lepas... waitin for nex stage... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hie husna .....u pergi ambik exam pegawai kawalan trafik udara A41 pada tarikh berapa? and result keluar bila ye? tq

      Delete
    2. @Husna : bagus2. tahniah. ^^

      Delete
    3. hie kak mardiana, tarikh peperiksaan pada 28 haribulan April yng lepas ke?

      Delete
  14. keputusan peperiksaan dijadualkan untuk keluar bila?

    ReplyDelete
  15. tarikh? izit lebih awal dari tarikh yang ditulis dalam surat atau mengikut tarikh yng ditetapkan oleh SPA.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. lewat sikit dari SPA. cuba check. dah keluar.

      Delete
  16. Hi.

    Kalau tgk dari soalan-soalan yg cik share tu, nampaknya tahap kesusahan soalan PKTUA41 dan PKTUA29 sama saja untuk paper ni. Tapi tak pasti pula bahagian English paper, Sahsiah dan math. Sy duduk exam PPKTUA29 19mei di sabah. Antara semua paper, sy tak habis jawab soalan sahsiah dalam 20 soalan. Tapi syukur sy lepas ke 2nd stage. Skrg menunggu pengumuman pusat penilaian. Soalan sahsiah memang mengelirukan tapi yg penting jujur masa menjawab :)

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum dan salam sejahtera...

    Aku pun amik exam nie gak 19 Mei 2012 tu kat Kota Kinabalu Sabah..

    Alhamdulillah lulus gak..so tgah tggu 2nd stage nye interview nie..

    Tahniah pada yang lulus..

    ReplyDelete
  18. akak..susah ke nk amik bidang ni? untuk yg newbie..
    akak aja la skit2..saya pn bru je nak rancang ambik bidang ni..:)

    ReplyDelete
  19. Soalan ni sampai sekarang masih keluar yg sama. Saya dah 2 kali p exam. Tapi xdak rezeki nak dpt. Tapi xpa. Usaha tangga kejayaan...

    ReplyDelete
  20. salam kak!yg english paper 2 ssh x?mohon penjelasan..

    ReplyDelete
  21. Salam. Sy exam 7.12.13 ni. A29
    Dpt sket gambaran drpd ape yg dkongsi kt sni. Sila share lg sape2 yg pnh g. Atau ade ke buku yg bole study?

    ReplyDelete
  22. Salam. Sy exam 7.12.13 ni. A29
    Dpt sket gambaran drpd ape yg dkongsi kt sni. Sila share lg sape2 yg pnh g. Atau ade ke buku yg bole study?

    ReplyDelete
  23. thnx for your sharing...minta izin share dgn kwn2 sy jgk ye..semoga awk brjaya di dunia & di akhirat..amin.. ;)

    ReplyDelete
  24. saya pn exm 7.12.13 ni gk....A29....makasih tn blog ni..bg info.....

    ReplyDelete
  25. Salam and selamat sejahtera,,,sy pon dapat tuk amk exam ni..tq kak mardiana for ur information..giler lagi nebes tgk soalan2 kat ats...hahaa..tp,xpelah..amik pengalaman.

    ReplyDelete
  26. thank you very much for the tips! =)

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. Semoga Allah swt memberkati & merahmati kamu..terima kasih byk2.. :,)

    ReplyDelete
  29. Saya masih ingat lebih dari separuh exam ATC A41 30.11. 13 yg lepas, sesape minat sila buat tawaran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bleh x bg jawapan utk soalan no 17,20,30 seperti soalan diatas...tq

      Delete
    2. share la sikit.. please..

      Delete
    3. Selesai sudah PAC pada 22.12 yang lepas. Agak2 kalau tak lepas ke next stage nanti...Saya bocorkan segala tips ujian PKTUA41 dan PACPKTUA41. Well...

      Delete
  30. Sy pn dpt exam gred A29 kat maeps serdang 7.12.2013 nie. Tp mcm susah je.

    ReplyDelete
  31. Replies
    1. iye ke ? tp risau la, mcm susah je. tp bharap sgt pass exam nie

      Delete
    2. sma le.....poning2

      Delete
    3. sma le.....poning2

      Delete
  32. adoi gua kt brisdale hotel kl...zzz twakal je la..xstudy bnde

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kt brisdale hotel. Sy pn kt kl. Tp adamson hotel. Ble google dkat brisdale gak. Fuhh..rmai gak calon2 ni. Gud luck utk esk. Sy pn x study ape.

      Delete
  33. ada lagi info ke??anonymous..add somthing pls..

    ReplyDelete
  34. Haha..ak pn exam hr ni pg nanti. Kt marang trg.hope sume ok. Hehe.time ni bru nk stdy..mjur jmpa blog ni.ad juga panduan. Thanks owner...:)

    ReplyDelete
  35. Haha..ak pn exam hr ni pg nanti. Kt marang trg.hope sume ok. Hehe.time ni bru nk stdy..mjur jmpa blog ni.ad juga panduan. Thanks owner...:)

    ReplyDelete
  36. Haha..ak pn exam hr ni pg nanti. Kt marang trg.hope sume ok. Hehe.time ni bru nk stdy..mjur jmpa blog ni.ad juga panduan. Thanks owner...:)

    ReplyDelete
  37. Haha..ak pn exam hr ni pg nanti. Kt marang trg.hope sume ok. Hehe.time ni bru nk stdy..mjur jmpa blog ni.ad juga panduan. Thanks owner...:)

    ReplyDelete
  38. hai//ade sape2 ade tips utk 2nd stage.alhamdulillah dh pass utk stage satu aritu.
    thanks pada tuan tanah.halalkan ilmu yg d beri ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2nd stage a29: ujian, rabun warna, artikel in english kena baca.. kalau terjumpa callsign/nama mana2 flight sebutan dia MAS2711 ( malaysian two seven one one), ketinggian FL140 (flight level one four zero), A100 ( altitude one zero thousand).. menjadi kelebihan kalau tahu cara sebutan yg betul.. last ada 2 gmbr, pilih salah 1. 1 aviation related, 1 lg x.. xjd mslhmpilih yg mana pun, yg penting d sini adalah kemahiran menerangkan in english..

      Delete
    2. 2nd stage a41: ujian rabun warna..ada discussion regarding aviation related.. tp info detail belom dpt.. kalau ada sy share d sni.. gud luck everybody! U are most welcome to join us as an ATC.

      Delete
    3. waaa thanks for the sharing.really2 appreciate.
      actually 2nd stage for a41..
      but takot cket sbb english xde la power mane pon huhu

      Delete
    4. may i know y need to pronounce A100 ( altitude one zero thousand)?
      is not correct for altitude one zero zero?

      Delete
  39. Xpe.. try ur best.. mana tau ada rezeki.. :)..
    Why to pronounce A100? Actually A100 means 10 000 feet (one zero thousand feet). The altitude use fm hundred feet until A110 (one one thousand).. 120 call as transition level.. (this level allocate for emergency purpose) from 130 and above we use FL130 ( flight level one three zero), FL140 ect.. the reason why 2 zero is 'hiding' bcoz the lowest lvl use is hundred..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh ok.menarik kalo dpt study byk lg psl aircraft ni kan.
      btw for the grup presentation, kita kena present by grup or by our self?
      and usually topik berkaitan dgn ATC la ek or isu semasa negara?

      Delete