Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, April 30, 2015

kenapa awak tak pernah minta apa-apa dari saya?


Assalamualaikum

Selamat petang. Hari ni hari hujan. Eh. Bukan hari ni je. Boleh kata setiap hari. Petang-petang mesti hujan. Tapi, dah nama pun kawasan paling lembab di Tanah Melayu sudah tentulah hujan dan air tak dapat nak dipisahkan. Ye dak? Hai gadis-gadis comel yang sangat baik hati. Dah la baik hati. Comel pulak tu. Dan holla kepada hemsem-hemsem sekalian. Yang berbudi pekerti dan tahu menghargai nilai hakikat seorang manusia. 

Awak, ni untuk awak. 
Terima kasih. Tiba-tiba rasa mata berkaca. 
Ya. Berkaca tanpa disuruh-suruh. Berlaku secara tiba-tiba.

Mendapat sesuatu yang tak terduga memang sangat mengujakan. Nak nak pulak kalau benda tu datangnya daripada insan yang korang jatuh sayang. Yang jatuh cinta. Tak kiralah lelaki atau perempuan. Dengan syarat korang kena tahu dan kena pandai hargai tentang apa yang diberi walau hanya perkara biasa-biasa. Mungkin pada pandangan mata kasar manusia lain benda tu tak akan bagi apa-apa makna. Tapi pada mata kita ia lebih daripada segalanya.


Awak suka tak?
Mata masih lagi berkaca.
Senyum lebar sampai ke telinga. 

Perasaan jatuh sayang boleh menyebabkan manusia yang dilamun cinta akan terima apa saja dengan seadanya. Kalau benda kecil pun boleh buat diri rasa teruja apatah lagi benda yang besar nilainya. Samaada besar atau kecil nilai sesuatu perkara itu sebenarnya bergantung kepada macam mana kita menetapkan aras penghargaan kita terhadap insan yang kita jatuh sayang apatah lagi yang kita jatuh cinta. Makin kita hargai dia makin kita rasa diri dia sangat berharga lebih dari segalanya. Nak nak pulak orang yang sudi terima kita. Setelah jenuh setelah puas kita mencari dia untuk suatu tempoh yang panjang dan lama.

Awak, kenapa awak tak pernah minta apa-apa dari saya?
Mata masih berkaca. Tapi kali ini bertambah-tambah pulak kacanya.
Nak diseka tak sempat. Lalu ia jatuh ke riba.

Sekian. Okei. Aku nak pikir karangan untuk next entri pulak. 
No comments :

Post a Comment