Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, November 25, 2015

anak dan dunia blog yang semakin tenggelam


Assalamualaikum

Betul cakap seorang makhluk Tuhan ni. Suatu hari nanti bila aku dah ada anak mungkin aku akan jarang nak update apa-apa entri kat sini. Dan kalau aku update sekalipun kebanyakan entri yang aku buat lebih banyak ke arah kisah anak, kisah lampin, kisah susu dan yang seangkatan dengannya. Aku jugak tak akan jadi seperti aku yang dulu. Yang lebih banyak merapu dan mungkin aku akan lebih banyak bermain dengan emosi ketika menulis. Mula-mula aku cuba nak nafi. Tapi sebenarnya dalam realiti aku tak boleh nak lari dari perasaan itu. Huhuhu.  

Anak.
Dunia blog yang semakin tenggelam.

Bila aku tengok muka anak aku, aku rasa takut dengan masa depan dia. Takut dengan keadaan dunia yang bergolak. Takut dengan persaingan yang terpaksa mereka tempuh. Takut dengan segala kemungkinan yang tak terjangkau oleh benak fikiran. Nak dibandingkan dengan zaman kita dulu, dunia dalam fasa yang penuh kedamaian. Pergi mana-mana, kamu nak terjun parit, kamu nak main aci ligan, kamu dan kerabat pokok. Dipersilakan. Tiada halangan. Tiada orang jahat. Tiada orang yang nak berdendam. Ya. Mungkin ada. Tapi tidak sekritikal seperti sekarang adanya.


Anak-anak zaman sekarang terpaksa bersaing seawal usia. Kalau terlambat maka akan tercicirlah dia. Kesian. Mereka terpaksa tanggung akibat daripada tempias perbuatan orang-orang yang lebih tua. Dalam keadaan struktur ekonomi, politik dan sosial yang mula menerbitkan ombak-ombak pergolakan, keadaan ini sedikit sebanyak buat aku rasa bimbang. Apa akan jadi pada nasib dan masa depan anak-anak kita. Mereka kecil. Mereka tak tahu apa-apa. Dunia mereka sepatutnya penuh dengan rasa gembira. Tapi orang yang lebih tua tabur rasa duka dan derita.

Aku takut bila fikirkan tentang masa depan mereka. Andai kata bergolaknya tanah air tercinta, bersediakah kita untuk melihat anak-anak kecil ini berselerak bergelimpang sepertimana yang tersebar di dada-dada media dan seangkatan dengannya.

Ya. Aku tak nafi. Masa depan kita semua berada dalam ketentuan Tuhan. Tapi perlukah kita hanya duduk sambil berserah bulat-bulat kepada Tuhan lalu berkata oh tidak akan jadi apa-apa walhal kita tak berusaha mempertahankannya?

Allah.
Aku takut.
And for my baby, mama sangat sayangkan kamu sebenarnya.
3 comments :